Nerslag i verkligheten

Nerslag i verkligheten

eller i dess närhet.

Allt är inte väsentligt som skrivs här. Men heller inte oväsentligt.

En öppen fråga

InsiktSkapad av Lena 03 jun, 2009 20:56

Robin Söderlings plötliga framgång i en stor turnering är riktigt rolig. När jag läste lite artiklar idag så väcktes en fråga. Att det finns fyra Grand Slam-turneringar visste jag, eller rättare sagt att det finns Grand Slam-turneringar visste jag. Och jag kom på fyra som kunde räknas som det. Inte så konstigt att jag inte kom på nån mer eftersom det inte finns nån mer. Alltså: Franska Öppna, Australian Open, Wimbledon och US Open. Det som nu väckte min nyfikenhet var förståss varför de här turneringarna kallas Öppna.

Dags för lite forskning med andra ord.

Om vi börjar med de Franska eftersom de känns mest aktuella så var turneringen från början bara öppen för fransmän eller utländska spelare som var medlem i en fransk klubb. Senare öppnades den för alla spelare, eller i alla fall för de bästa. Men oavsett från vilket land de kom.

För både Australian och US Open verkar det öppna mest syfta på att det är öppet för både amatörer och proffs.

Wimbledon har ju ingen antydan till öppet i namnet. Har försökt läsa en del om vilka som kan delta och det verkar vara de flesta. Vissa seedade, vissa med wild-card och vissa får spela kvalificeringstävlingar innan. Men det är säkert ingen större skillnad på det förfarandet för de andra Grand Slammarna heller. Har i vilket fall fått en förklaring, eller två, på vad Öppna kan stå för.

Tennis-kuriosa

När jag var ung - typ tonåring - brevväxlade jag med några kompisar periodvis. Ja, det här var innan man mejlade och sms:ade. Och i brev från tre av mina vänner skriver de om att de ska se, eller just har sett, Mats Wilander i farten på tennisbanan. Så inbitna tennisfans kan jag inte komma ihåg att någon av oss var. Han var helt enkelt en poppis kille där i början/mitten av 80-talet.