Nerslag i verkligheten

Nerslag i verkligheten

eller i dess närhet.

Allt är inte väsentligt som skrivs här. Men heller inte oväsentligt.

Fäbless för Beck

VäntatSkapad av Lena 26 apr, 2009 22:49

Ja, jag är säkert inte ensam som gillar Beck-filmerna. Eftersom man fortsätter och fortsätter att göra nya så finns det väl en publik som består av några till. Jag har överhuvudtaget en svaghet för polisfilmer, kriminalare och den genren. Men det krävs något extra för att vara bra. Och i mina ögon så är det just något sådant som Beck har.

I grunden finns förståss alltid ett nytt fall att lösa. Och här lyckas man hitta persongallerier, historier och vinklar som känns trovärdiga och aktuella. I stort och smått. Och den senaste serien känns modernare än nånsin i sitt berättande.

Men det som gör det där extra är persongalleriet när det gäller polishusets hjärnor. Det är intressanta personligheter, ett privatliv hos de inblandade som får alldeles lagom utrymme. Och som i sig kan göra att det är intressant att se nästa, och nästa, film för att få klarhet i vad som händer på det personliga planet.

Till sist är skådigbesättningen och rolltolkningarna också så bra. Jag gillar verkligen Habers Beck som ständigt har en besvärlig omvärld att trilskas med. Som spelar ut sitt känsloregister på ett samtidigt återhållsamt sätt. Och som är skarp i sin kriminalarhjärna och stor i sitt ledarskapshjärta. Och den bufflige, oresonlige och våldsamme Gunvald i Mikael Persbrandts tolkning är ju så macho så att mer behöver inte sägas. Och så har vi grannen. Den där knorren som egentligen inte fyller nån funktion men ändå är så viktig. Inte minst för att spegla Becks avklädda, privata jag.

Har precis sett del 24 - "I guds namn" - och det är där "spoilervarning" grannen, vid ett sånt där nattligt möte på balkongerna, avslöjar att han ska flytta. - Jag kommer att sakna dig så in i helvete, säger Beck. Och man förstår att det verkligen är allvarligt menat. Och sen visar det sig att flyttlasset ska gå en trappa ner. Humor, torr humor.

Jag är alltså glad att det är en fortsättning på gång. Och det har också öppnats möjligheter till förnyelse i uppsättningen eftersom chefen Oberg lämnat oss.

----

Sidospår.

För ett tag sedan var jag och såg "Män som hatar kvinnor". För övrigt en mycket bra film, och boken var minst lika bra. Och då slogs jag av tanken. Peter Haber spelade Martin Vanger. Ingvar Hirdwall spelade advokat. Jag undrar om det hände i nån inspelningspaus att Hirdwall sa: - Vad säger du Martin, ska vi ta en stänkare?

Undrar just om det går få reda på om just det hände.


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.