Nerslag i verkligheten

Nerslag i verkligheten

eller i dess närhet.

Allt är inte väsentligt som skrivs här. Men heller inte oväsentligt.

Röster i MP3-spelare och CD

LäsvärtSkapad av Lena 16 feb, 2009 21:43

Ljudböcker är ett bra sällskap när jag kör bil. Någon gång har det nästan känts som jag skulle kunna köra något extra varv runt kvarteret för att få höra klart kapitlet. Och givetvis har jag hittat några favoritröster. I några fall tillhör rösterna också de som ligger bakom boken. Och det gör bara hör-upplevelsen större.

Karin Alvtegen, läser egna böcker. Hade redan läst Skuld, Saknad och Svek när det var dags att lyssna på Skam. Så att förutsättningarna var de bästa anade jag redan. Alvtegen skriver om starka känslor och väldigt avklätt. Det går utan problem att identifiera sig med olika karaktärer, även om jag inte varit i närheten av deras situationer. Att dessutom få ta del av boken uppläst med hennes egen inlevelse var riktigt bra. Sen ska man väl inte tro att det är släktskapet med Astrid Lindgren som bryter igenom i rösten. Men förmodligen nån dialektal intonation som är lika, och gör att jag känner igen mig. För vem har inte hört Astrid läsa sagor. Är väldigt nöjd med att jag har Skugga att se framemot.

Håkan Nesser, läser egna böcker. De flesta Van Veeteren-böckerna har jag läst, och sett ett antal filmatiseringar. Men jag har fastnat ännu mer för Barbarotti! Har lyssnat på både Människa utan hund och En helt annan historia. Bra människobeskrivningar, smarta intriger som verkligen lyckas utspela sig i det lilla. Nesser skapar stor dramatik i vardagslivets små händelser. Väver skickligt ihop sina historier. Och hans röst förmedlar det på ett makalöst sätt. Han vårdar verkligen sitt skrivna ord när han läser upp det.

Peter Andersson, passar fantastiskt till hårdkokta deckare. Just nu är det Anderssons röst som gör mig sällskap när han läser Domen av John Grisham. Och någon eller några Harry Bosch-deckare av Michael Connelly har det också blivit. Och som sagt den där Anderssonska rösten är precis vad som bidrar till att en tät deckarhistoria blir ännu lite tätare.


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.